Ułatwienia dostępu

  • Logo

ZDROWO JEM, WIĘCEJ WIEM

 W drugim semestrze bieżącego roku dzieci z zerówki (gr. Liski) oraz kl.1a pod wspólnym szyldem „Łukawskie Iskierki”, pod opieką wychowawców – pani Agnieszki i pani Elżbiety realizowały zadania projektowe w ramach drugiego etapu Ogólnopolskiego Projektu „Zdrowo jem, więcej wiem”, mającego na celu promocję zdrowego odżywiania. Tematem przewodnim etapu wiosennego były zdrowe przekąski. W ramach projektu grupa zrealizowała następujące zadania .
1. SŁONE I SŁODKIE PRZEKĄSKI:
 Dzieci odpowiadały na tajemniczego maila od Ufika z prośbą o zorganizowanie zdrowych urodzin. Dzieliły się doświadczeniami na temat tego, co najczęściej jest podawane na przyjęciach urodzinowych i oceniały te produkty pod kątem zdrowia. Poznały i kosztowały  ich zdrowe zamienniki. Poznały normy dotyczące dziennego spożycia cukru i soli, które w przeliczeniu na łyżeczki ilustrowały z pomocą nauczyciela w odniesieniu do wybranych przekąsek. Tworzyły w grupach plakaty z gazet, segregując przekąski na zdrowe i niezdrowe. Grały też w interaktywną grę przy tablicy multimedialnej, podsumowującą zdobytą wiedzę.
2. PŁYNĄ STATKI Z BANANAMI:
 Dzieci tworzyły statki origami, którymi przywożone są owoce zza granicy i nauczyły się piosenki, która towarzyszyła im w zabawie tymi statkami, dzieliły owoce na rodzime i zagraniczne. Z pomocą mapy świata i tablicy multimedialnej śledziły trasę, jaką muszą pokonać egzotyczne owoce, aby dotrzeć do Polski, dzięki czemu uświadomiły sobie, jak daleka i czasochłonna bywa podróż produktów spożywczych oraz jak ważne jest wybieranie lokalnych i sezonowych owoców. Tworzyły też „Kodeks mądrego klienta”.
3. OPOWIEŚĆ O SŁODYCZACH:
Dzieci wspólnie z wychowawcą stworzyły opowiadanie na temat niezdrowych słodyczy i ich zamiany na zdrowe owoce. Ilustrowały wybrane fragmenty opowiadania, rysując słodycze oraz zdrowe zamienniki, tworząc kolorową galerię.
W ramach promocji zdrowych przekąsek zorganizowano także na terenie całego Zespołu Szkół w Łukawcu akcję „WYBIERZ ZDROWE”, w ramach której przedstawiciele „Łukawskich Iskierek” z opiekunami częstowali przekąskami – zdrowymi i niezdrowymi, zadając przy tym pytania, sprawdzając wiedzę i edukując uczniów i pracowników Zespołu Szkół w Łukawcu.  Największym sukcesem akcji było przekonanie niechętnie nastawionych uczniów do skosztowania chipsów jabłkowych, czego efektem było uznanie ich smaku.


SPOTKANIE Z PANIAMI Z KUCHNI

9 maja 2025 r. grupę „Jeżyków” odwiedziły panie z kuchni – p. Dorotka  i p. Ewelina, które opowiadały dzieciom o zdrowym odżywianiu, o jedzeniu warzyw i owoców oraz zaprezentowały piramidę zdrowia. Dzieci rozwiązywały też przygotowane przez panie zagadki związane z produktami spożywczymi. Mogły również zdegustować przygotowane przekąski, jak np. żurawinę, ziarna słonecznika i dyni, rodzynki, suszone morele, ciasteczka owsiane itp. Było to dla dzieci kolejne ciekawe doświadczenie związane ze zdrowym odżywianiem. 


SPOTKANIE KOORDYNATORÓW PPZ

13 maja 2025 r. w Przedszkolu Publicznym nr 41 w Rzeszowie odbyło się kolejne spotkanie koordynatorów PPZ. Spotkanie rozpoczęła pani psycholog od prezentacji na temat „Agresja – czy da się ją okiełznać?” Następnie uczestnicy mogli w mniejszych grupach warsztatowych podzielić się swoim doświadczeniem i spostrzeżeniami w tym temacie na rożnych szczeblach edukacji szkolnej. Na uczestników czekały również przygotowane rożnego rodzaju przekąski na słodko i na słono. Tego typu spotkania pokazują, że warto spotykać się i dzielić swoim doświadczeniem ku wspólnemu ubogaceniu się. 


OWOCOWE PRZEKĄSKI

16 maja 2025 r. dzieci w ramach drugiego śniadania w całym przedszkolu mogły zjeść przygotowany przez panie z kuchni owocowy pyszny kolorowy, deserek z truskawek, bananów, gruszek, kiwi i mandarynek. Taka owocowa bomba dostarcza dzieciom wielu potrzebnych witamin i walorów smakowych. Wszystkie kubeczki szybko zostały opróżnione, a dzieci oblizywały się ze smakiem, co oznaczało, że przedszkolakom taka przekąska bardzo smakowała. 


ŚWIĘTOWANIE DNIA MAMY I TATY

W dniach 26 – 30 czerwca 2025 r. w naszym przedszkolu świętowaliśmy Dzień Mamy i Taty. Każdego dnia inna grupa prezentowała przed swoimi rodzicami program artystyczny. Dzieci obdarowywały rodziców własnoręcznie wykonanymi prezentami i wspólnie spędzały z nimi czas przy poczęstunku i muzyce. Wszystkim występom towarzyszyły słodko – owocowe poczęstunki przy kawie i herbacie oraz rozmowy integrujące rodziców naszych przedszkolaków. Rodzice mogli zdegustować owocowe szaszłyki, truskawki, arbuza czy ananasa, jak też napić się pysznej wody z miętą i cytryną. 


CZEKOLADOWE WARSZTATY

W piątek 30 maja 2025 r. w grupie „Jeżyki” odbyły się warsztaty czekoladowe w ramach „Laboratorium uśmiechu” prowadzone przez panią Asię M. Dzieci mogły samodzielnie podczas tych warsztatów wykonać swoją czekoladę, według własnego pomysłu, ozdabiając ją kolorowymi piankami, ciasteczkami i liofilizowanymi owocami. To wydarzenie dostarczyło dzieciom ogrom radości przy tworzeniu własnej czekolady, odkrywając przy okazji tajniki tworzenia owego ulubionego na całym świecie przysmaku. Na zakończenie, po schłodzeniu jej w lodówce dzieci mogły zdegustować swój własny wyrób. Uśmiechom i zadowolonym minom przedszkolaków nie było końca.