„ZDROWO JEM, WIĘCEJ WIEM”
- realizacja projektu w Zespole Szkół w Łukawcu
W drugim semestrze bieżącego roku dzieci z zerówki oraz kl.1a pod wspólnym szyldem „Łukawskie Iskierki”, pod opieką wychowawców – pani Agnieszki Stróż i pani Elżbiety Kowalskiej realizowały zadania projektowe w ramach drugiego etapu Ogólnopolskiego Projektu „Zdrowo jem, więcej wiem”, mającego na celu promocję zdrowego odżywiania. Tematem przewodnim etapu wiosennego były zdrowe przekąski.
W RAMACH PROJEKTU GRUPA ZREALIZOWAŁA NASTĘPUJĄCE ZADANIA .
1. „SŁONE I SŁODKIE PRZEKĄSKI”:
• Dzieci odpowiadały na tajemniczego maila od Ufika z prośbą o zorganizowanie zdrowych urodzin;
• Dzieliły się doświadczeniami na temat tego, co najczęściej jest podawane na przyjęciach urodzinowych i oceniały te produkty pod kątem zdrowia;
• Poznały i kosztowały ich zdrowe zamienniki;
• Poznały normy dotyczące dziennego spożycia cukru i soli, które w przeliczeniu na łyżeczki ilustrowały z pomocą nauczyciela w odniesieniu do wybranych przekąsek;
• Tworzyły w grupach plakaty z gazet, segregując przekąski na zdrowe i niezdrowe;
• Grały w interaktywną grę przy tablicy multimedialnej, podsumowującą zdobytą wiedzę.
2. „PŁYNĄ STATKI Z BANANAMI”:
• Dzieci tworzyły statki origami, którymi przywożone są owoce zza granicy i nauczyły się piosenki, która towarzyszyła im w zabawie tymi statkami;
• Dzieliły owoce na rodzime i zagraniczne;
• Z pomocą mapy świata i tablicy multimedialnej śledziły trasę, jaką muszą pokonać egzotyczne owoce, aby dotrzeć do Polski, dzięki czemu uświadomiły sobie, jak daleka i czasochłonna bywa podróż produktów spożywczych oraz jak ważne jest wybieranie lokalnych i sezonowych owoców;
• tworzyły „Kodeks mądrego klienta”.
3. „OPOWIEŚĆ O SŁODYCZACH”:
• Dzieci wspólnie z wychowawcą stworzyły opowiadanie na temat niezdrowych słodyczy i ich zamiany na zdrowe owoce;
• Ilustrowały wybrane fragmenty opowiadania, rysując słodycze oraz zdrowe zamienniki, tworząc kolorowa galerię.
4. FORUM „SŁODKIE ŻYCIE”
Odbyło się ono podczas wiosennej wywiadówki w klasach pierwszych. W trakcie spotkania:
- poinformowano rodziców o przeprowadzonych w ramach projektu zajęciach,
- przedstawiono prezentację multimedialną, powstałą z wykorzystaniem materiałów projektowych, dotyczącą wpływu cukru i soli na organizm człowieka, ich rekomendowanych norm spożycia i konsekwencji przedawkowania,
- wyczulono rodziców na zwracanie uwagi na składy kupowanych produktów, podając wybrane przykłady,
- przekazano sprawdzone sposoby przekonywania dzieci do spożywania warzyw i owoców.
W ramach promocji zdrowych przekąsek zorganizowano także na terenie całego Zespołu Szkół w Łukawcu akcję „WYBIERZ ZDROWE”, w ramach której przedstawiciele „Łukawskich Iskierek” z opiekunami częstowali przekąskami – zdrowymi i niezdrowymi, zadając przy tym pytania, sprawdzając wiedzę i edukując uczniów i pracowników Zespołu Szkół w Łukawcu. Największym sukcesem akcji było przekonanie niechętnie nastawionych uczniów do skosztowania chipsów jabłkowych, czego efektem było uznanie ich smaku.
Fotografie działań podjętych w ramach realizacji zadań w drugim semestrze uzupełniły galerię projektową, dostępną pod linkiem:
https://photos.app.goo.gl/apgqQ4hq3FsumZZ17
Więcej na temat projektu na stronie internetowej:
zdrowojem.fundacjabos.pl